Отвъд целите на България да задълбочи бизнес контактите между България и Япония стоят амбициите ни моделът на двустранно партньорство да развие икономика с висока добавена стойност, иновации и високи технологии. Това предоставя възможности както за младите ни хора, така и за научно-развойната дейност. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество с Япония.

Домакин на събитието беше президентът, а в срещата участваха представители на едни от най-големите японски корпорации.Чуждестранните компании, участващи в срещата, реализират годишен оборот от над 390 млрд. долара.

Радев подчерта, че Япония е ключов партньор на България в региона на Източна Азия не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, но и като перспектива, тъй като у нас вече има японски инвестиции във високите технологии и производства с висока добавена стойност.

По негови думи сътрудничеството с Япония развива потенциала и креативността на младите българи. Като предимства на страната ни президентът открои стратегическата локация, икономическите възможности и качеството на работната ръка.

Той посочи, че България има огромна перспектива за активизиране на научно-развойната дейност, което трябва да се насърчи. Президентът призова за съвместни образователни проекти и даде пример с подписания договор от Техническия университет в Габрово с японския университет "Сейджо" за обща магистърска програма.

От своя страна посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе заяви, че двустранните бизнес отношения между България и Япония имат по-висок потенциал, отколкото може да си проличи от статистическите данни. Той посочи, че партньорството с България предоставя условия за развитие на търговията с ЕС и със Западните Балкани, което е предимство за японските компании.

На срещата на "Дондуков" 2 беше обявено създаването на Японско-българска бизнес асоциация. на създаване на взаимноизгодни бизнес партньорства. Беше представен доклад на Института за икономически изследвания на БАН, според който привличането на инвестиции от Япония у нас ще има значителен икономически ефект за реализирането на стратегически дългосрочни цели за страната ни.