Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Теми на срещата бяха утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято у нас.

По думи на Радев, когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции. Според него в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите българи.

Комисия в ЕП: Има проблеми с българската прокуратура

Комисия в ЕП: Има проблеми с българската прокуратура

Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме, заяви София ин`т Велд

Президентът заяви, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. Той призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас. Като пример държавният глава открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Евродепутатите поставиха и темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи.

По думи на президента въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Относно свободата на медиите у нас вицепрезидентът подчерта, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Йотова посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. Според нея трябва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

От своя страна ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ "корупцията е отровна" и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем.

София ин'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли пък сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя посочи, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято и изрази разочарование, че ЕК не се е намесила.

85% от българите "за" обвързването на евросредствата с върховенството на закона

85% от българите "за" обвързването на евросредствата с върховенството на закона

Близо половината ни сънародници обаче се съмняват в правилното разходване на средствата по Плана за възстановяване