В момента нямаме президент. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Антоний Гълъбов по повод протестите и противопоставянето на институциите у нас.

Той заяви, че Румен Радев е напуснал зоната си на отговорност, което е довело до тежък институционален проблем.

Доц. Гълъбов напомни, че след февруарските протести през 2013 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев е успял да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи.

В момента г-н Радев е страна - това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си, подчерта политологът.

По негови думи протестът повтаря репликите, които софлира Радев - няма свое лице и послание. Това затруднявало диалога.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине

Доц. Гълъбов посочи, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. Според него усещането за несправедливост не било резултат само от действията на съдебната власт.

"Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог", категоричен бе политологът. Той изрази мнение, че вотовете на недоверие към правителството са все по-зле подготвени.

По думи на доц. Гълъбов вместо енергията на протеста да се насочва в безплодна посока, трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Той изрази подозрение, че тласкането на страната в условия на пълна несигурност обслужва нечии интереси. Те обаче не били българските.

Радев е сценарист, знае, питайте него, отсече Борисов в Пловдив

Радев е сценарист, знае, питайте него, отсече Борисов в Пловдив

Оставките са замразени, докато мине вотът на недоверие

Политорогът напомни, че в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство. Според него Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано.

От своя страна доц. Петър Чолаков заяви, че за момента диалог не се получава. Според него с оставките на министри Борисов печели време.

Той подчерта, че сега не е моментът да се каже кой ще оглави политическата обстановка у нас и допълни, че това, което обединява гражданите на протеста, е общото възмущение към ГЕРБ.

Доц. Чолаков изрази опасение, че гражданската енергия може да бъде попиляна и желаната промяна от протестиращите все пак да не се случи.

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото
Обновена

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото

Според Румен Радев никакви прегрупирания нямало да спасят държавността