Твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и за това именно изпадна в изолация. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти отказа на България да подкрепи Република Северна Македония за членството и в ЕС.

По думите му правителството години наред излъчвало щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. "Сега ще бъде огромна грешка премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и да подпишат една отново пожелателна декларация, какъвто е договорът от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнението", категоричен бе Радев.

Той уточни, че България има най-голям интерес и желание нашите братя от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива. Точно за това трябва да изчакаме да се успокоят емоциите, да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, за да се видят много ясно позициите на двете страни, да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф за европеизъм и на конструктивизма в двустранните отношения, настоя Радев.

Хората не умират от COVID-19,  a от хаоса в управлението, отсече Радев

Хората не умират от COVID-19, a от хаоса в управлението, отсече Радев

По думите му мерките са пожарни и закъснели

"България след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, България трябва да даде съгласие за начало на преговори, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкореняване на езика на омразата и изкореняване на злоупотребата с нашата национална идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим", акцентира Румен Радев.

Според него противното би означавало вместо да интегрираме желани партньори, да интегрираме проблеми, а България е отговорен член на ЕС и не би могла да си го позволи.

На въпрос защо не е подписал предложението на Димитър Митов за посланик в Румъния, Радев отбеляза, че никъде в Конституцията не пише, че президентът дължи обяснение на външния министър защо приема или отхвърля дадено предложение за посланик.

Той не смята, че трябва да се замразят посланическите назначения до следващите парламентарни избори, защото си имало цикъл на смятане на посланиците. Трябва да изпращаме утвърдени, доказани професионалисти дипломати от кариерата, но както виждате политическата квота я снехме от 35% до под 20%. България не просто трябва да изпраща посланици, които да управляват посолствата, а хора, които да отстояват българския интерес, да разширяват нашите партньорства и да помагат всячески на българския бизнес да има една по-агресивна и експертна политика, настоя Румен Радев.