Решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват. Това заяви президентът Румен Радев в Бобов дол, цитиран от БГНЕС.

Думите му са по повод днешното решение на Конституционния съд, съгласно което като държавен глава той е нарушил Конституцията на страната при назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебния кабинет през месец май.

Радев заяви, че не е знаел за двойното гражданство на бившия министър.

Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков, подчерта той.

Президентът е в Бобов дол по случай празника на града.

"Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление", посочиха впоследствие в своя позиция от президентството.

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Моят дълг беше да не стоя безучастно

От своя страна председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви, че тази несправедливост в Конституцията трябва да бъде поправена.

При срещата си с президента на празника на Община Бобов дол тя подчерта, че това не е просто казусът "Кирил Петков", а казусът на десетки хиляди българи зад граница, които са с двойно гражданство, но биха искали да се върнат в България и могат да заемат висша държавна длъжност.

Припомняме, съгласно решението на КС указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Войводите атакуват пред ВАС актовете на Кирил Петков
Обновена

Войводите атакуват пред ВАС актовете на Кирил Петков

Настояват решенията на бившия министър да бъдат обявени за нищожни