С общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог.

Тази увереност изрази българският държавен глава Румен Радев в своя поздрав към президента Владимир Путин по случай 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Информацията е на администрацията на президента. 

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът

"Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и Русия, установени на 7 юли 1879 г. след Освобождението на България от османско иго и възстановяване на българската държавност", пише Радев.

В писмото си той подчертава, че българският народ не забравя решаващата роля на Русия за освобождението на България, в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. и почита паметта на загиналите в нея руски воини. "Бих желал да отбележа, че отношенията между нашите народи се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, имащи своите корени в много по-далечната история", заяви президентът.

Президентът отбелязва, че двустранните ни отношения не винаги са били еднозначни, но и в най-сложните периоди отношенията между България и Русия винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес. Те винаги са носили емоционалния заряд и чувствителност, характерни за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти.

Руски медии: България поиска прагматични отношения с Русия

Руски медии: България поиска прагматични отношения с Русия

Този път българският премиер обещава да не проваля проекти заради европейска "диверсификация"

"Това ни дава основание да констатираме, че имаме необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог", подчертава българският президент.

В писмото си държавният глава изразява увереност и че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи в двустранния диалог, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план.