България поиска прагматични отношения с Русия, а за Москва това е изгодно, да заобикаля украинската газопреносна система и да доставя газ на Европа от юг, съобщава "Правда".

През последното десетилетие София и Москва преживяха период на продължително охлаждане. Докладът за състоянието на националната сигурност на България през 2016 г. съобщава, че действията на Москва "заплашват обединена, свободна и мирна Европа", особено в Балтийско и Черно море и Източното Средиземноморие, където Русия "укрепва военния си потенциал". Докладът е подписан тогава от премиера Бойко Борисов, пише руското издание.

Миналата година обаче, Борисов промени реториката. Първо, той се извини за прекъсването от страна на България на три ключови съвместни енергийни проекта: Бургас-Александруполис, Южен поток и АЕЦ Белене, на второ място, той плати дълговете на АЕЦ "Белене" и на трето място, отказа да приложи допълнителни санкции срещу Русия за случая на Скрипал.

По време на среща с Владимир Путин българският премиер обеща, че ако Русия отклони турския поток през своята територия, този път българите няма да отменят проекта в името на европейската "диверсификация". Борисов отбеляза на пресконференция след среща с Медведев, че Черно море "трябва да бъде зона на туризъм, газопроводи, а не военни действия" и призова руската страна да седне на масата за преговори.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев

Промените са улеснени и от оттеглянето от президентския пост на русофоба Плевнелиев и избирането на президента Радев, както и от нарастването на националистическите настроения в Европа: лидери като Меркел, Ердоган, Орбан, Вучич и други европейски лидери отстояват своите интереси, коментира "Правда".

Стигна се до разбирането, че ако сега не се прехване газовият поток от украинската газопреносна система, България ще загуби и сегашните обеми (сега газът минава през Турция, Украйна и България), както и възможността за тяхното възстановяване, а след това развитие в посока на европейския център.

Борисов благодари на Медведев за факта, че за прекъсването на "Южен поток", "Газпром" не е завел дело срещу София. Той критикува противниците на тясното сътрудничество с Русия в областта на газта и ядрената енергия

Борисов не изключва по-нататъшно сътрудничество с "Росатом" на АЕЦ "Белене". Той подчерта, че общата инвестиция в този проект е 3 милиарда евро. "Е какво, да ги хвърлим в Дунав, а след това да платим поне още 20 милиарда за малки реактори", коментира Борисов. На фона на затварянето на АЕЦ "Козлодуй" след 10-15 години, може да се наложи да внасяме електроенергия, допълва българският премиер, цитиран от руската медия.

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Ние сме в НАТО и с Русия, заяви Борисов

По принцип прагматичният подход устройва Кремъл, тъй като е необходимо да се спре възможно най-скоро транзита на газ през Украйна, за да не се спонсорира анти-руски, нацистки режим. Газпром трябва да намери 1,4 милиарда евро, за да завърши разклонението от границата със Сърбия, където работата вече приключва, към българската система, която вече функционира.

Както съобщава РБК, "Газпром" вече е намерил изпълнител - ТМК. Представител на ТМК заяви, че обмисля възможността за участие в търга на "Булгартрансгаз".  "Булгартрансгаз" сертифициран като оператор на ГТС от ЕС е собственик на газопровода, така че не би трябвало да има възражения от ЕК по отношение на нормите на Третия енергиен пакет.

Както Медведев заяви в България, Русия е готова да обмисли възможността за изграждане на АЕЦ "Белене", но поиска гаранции от ЕС за изграждането на разклонението от турския поток до България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван, пише "Правда".

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

Ролята на Европейската комисия е да прилага договорите...