Не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения.
Това заяви днес пред радио "Свободна Европа" високопоставен представител на ЕК във връзка с поисканите от руския премиер Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода "Турски поток" през България.

"Ролята на Комисията е да прилага договорите, в този случай - да гарантира, че законодателството на вътрешния газов пазар се прилага стриктно от страните членки, независимо от вноса и енергийната инфраструктура", коментира представителят на ЕК.

Атанас Атанасов: Кой се бори с корупцията в България?

Атанас Атанасов: Кой се бори с корупцията в България?

С почести посрещнахме Медведев, докато разследваме за опит за отравяне на 3-ма българи

По време на двудневното си посещение в България Медведев заяви, че "за по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим само след категорична гаранция от ЕК, че този проект може да се случи".

Илиян Василев: България погрешно се фокусира само в руския газ

Илиян Василев: България погрешно се фокусира само в руския газ

Транзитът на руски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62% за година

За подобни гаранции се обявиха БСП и "Атака", която е част от управляващата коалиция.

"От срещата между г-н Медведев и г-н Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК", посочи лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целият процес", добави тя.

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Без "Газпром" в българската част на газовия хъб "Балкан"

Това заяви президентът на газовия гигант Алексей Милер

По думите й иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като договорено споразумение между двете страни.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че не бива да се позволява външен натиск да "се намеси и да спре "Турски поток". "Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това "Турски поток" да бъде гарантиран", каза още Сидеров

През 2014 г. проектът за газопровод "Южен поток" беше спрян след възражения от страна на ЕК, защото не отговаряше на правилата на европейския енергиен пазар.