Кой се бори с корупцията в България, - да я докараме дотам Корнелия Нинова да подкрепя Лаура Кьовеши за европрокурор, а премиерът Бойко Борисов да мълчи. Този реторичен въпрос с недоумение зададе лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) о.р. ген. Атанас Атанасов (бивш директор на Национална служба "Сигурност") пред bTV.

За БСП е тяхна работа ще се върнат ли в парламента. Подозирам, че до еврвоизборите няма да се върнат.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова подкрепя Кьовеши. Борисов досега не е казал дума по тази тема. Правителството даде тайно нареждане нашите евродепутати да гласуват против румънската прокурорка, каза Атанас Атанасов.

Никакъв резултат нямаше от визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Какво дойде да ни каже, ние не разбрахме, каза председателят на ДСБ.

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

България трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО

От второто посещение - на руския премиер Дмитрий Медведев премиерът Борисов не пропусна да заяви, че не сме троянския кон в ЕС. Това ми прилича на "гузен негонен бяга", коментира Атанасов.

Според него Медведев дойде в страната ни да постави задача на българския премиер да се бори за руските интереси. Атанасов видя геостратегически интерес - Русия иска да заобикаля Украйна като продава газ на ЕС. "Борисов да се пребори пред ЕК да бъде допуснато строителството на този поток ("Турски") да се доставя газа на приятелите на Путин в Сърбия и Унгария", обрисува ситуацията десният лидер.

Илиян Василев: България погрешно се фокусира само в руския газ

Илиян Василев: България погрешно се фокусира само в руския газ

Транзитът на руски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62% за година

Запитан дали тази тръба може да бъде наречена Балкански, а не "Турски поток", Атанасов отговори, че България има договор с Русия до 2030 г. по съществуващия газопровод през Украйна. Защо ни е друг газопровод, след 11 г. никой не знае какво ще стане, запита реторично генералът от резерва.

От Провадия до Сръбската граница ще бъде за наша сметка - това са около 3,3 млрд., ще ги плащаме 20 или колко години. Нищо не печелим от икономически неизгоден проект, по думите му.

"Руснаците си гонят имперските интереси. Въпросът е дали се държим достойно или обслужваме техните интереси. Борисов е основният виновник. И Румен Радев от Кошице постави задача на Борисов", заяви Атанасов.

Той акцентира на друг аспект в отношенията ни - когато в България се води разследване заедно с английските служби как руски офицери от военното разузнаване са опитали да отровят трима български граждани и ти да посрещнеш с почести тук премиера на Русия, недоумява генералът от резерва и бивш шеф на контраразузнаването.

Няма да се случи АЕЦ "Белене", никой няма да дойде при тези условия, категоричен е той за проекта за строеж на втора атомна в България.

"Гьола (АЕЦ "Белене" - б.р.) беше наречен така от кой, от сегашния премиер... Борисов да беше правил разследване да беше вкарал в затвора този, който изхарчи тези пари. Не само икономически неизгоден, но опасен проект", категоричен е Атанасов.

Той сравни премиера Борисов с унгарския му колега Виктор Орбан. Орбан е приятел на Борисов, затова мълчат (от ГЕРБ за започналата процедура за извеждане на партията на Орбан ФИДЕС от семейството на ЕНП - б.р.). Те упражняват властта по един и същи начин - в тесни обръчи от фирми около себе си усвояват европарите, каза Атанасов за разрива между Орбан и ЕНП.

Атанасов изтъкна и предоставеното убежище в Унгария на бившия македонски премиер Никола Груевски, който в Македония е съден за криминални неща, но той водеше системна антибългарска кампания.

Партията на Орбан иска да остане в ЕНП

Партията на Орбан иска да остане в ЕНП

ФИДЕС не иска да напуска Европейската народна партия

Двудневното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София бе коментирано и от председателя на АБВ Румен Петков и председателя на СДС Румен Христов пред БНТ.

Проблемът при визитата на Медведев е, че не бяхме достатъчно добре подготвени, подчерта председателят на АБВ Румен Петков.

Петков смята, че трябва да има диверсификация на всяка цена, но на първо място е цената на газа. Гърция е с диверсифицирани доставки, цената там е 27 евро на мегават, в България, която не е диверсифицирана, е 22 евро на мегават. България трябва да има една амбиция - пряка доставка на руска газ и от там доставка на Сърбия, Унгария и т.н. Така ще бъде много по-евтино, защото доставката ще е пряка, заяви лидерът на АБВ.

Подобно на лидера на ДСБ и председателят на СДС Румен Христов не знае как България ще намери пари да изгради този тръбопровод в Северна България. Не можем да намерим малко средства да довършим интерконектора, за който се говори от толкова години. Не може целият енергиен сектор да зависи от една държава, затова е добре да имаш диверсификация, да имаш друг избор, каза Христов пред обществената телевизия.