"Американските партньори още са тук и правителството не трябва само да отчете политически ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, но и да направи така, че този самолет да има способности", призова президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за преговорите между българското правителство и САЩ за покупка на нов изтребител за българските ВВС.

Радев присъства на открития летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево" по случай навършването на три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника във Военновъздушните сили - 20 години вертолет Bell-206, 30 години самолет МиГ-29 и 40 години вертолет Ми-24.

Президентът отново подчерта, че ако изтребителите не разполагат с високоточни боеприпаси, достатъчно контейнери за целеуказване, достатъчно ракети "въздух-въздух" и наземно оборудване, могат да бъдат използвани за "прекрасно авиошоу".

По думите на президента, за да бъде закупеният самолет многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях.

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов

"За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, ето това трябва да се плати. Оттам надолу тази разлика в цената, това е за сметка на многофункционални способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета. Да, в този вид, в който е, той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание проекта за инвестиционен разход, така, както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", коментира президентът.

"Оттук нататък правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва кога смята да се доставя, какво ще остави като наследство на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", посочи още президентът.

"3,450 млрд. лева с ДДС, това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. Направете си сметката, но имаме сериозно орязване на способности", заяви Румен Радев.

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

България е сложила таван, който ние можем да си позволим

Запитан за ремонта на щурмовите самолети Су-25, президентът изрази надежда разнобоят в правителството да бъде преодолян. "Имаме нужда от тези самолети. Аз това искам да видя на изхода - един ремонтиран Су-25, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим", коментира държавният глава.

Радев даде висока оценка на демонстрираните на открития летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево" от военнослужещите умения хъс, воля и голям професионализъм въпреки условията на недоимък във Военновъздушните сили.

Президентът прие почетния строй, след което наблюдава авиационни демонстрации в небето от всички типове вертолети от авиобаза "Крумово" - Бел-206, "Кугър", Ми-24 и Ми-17, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза "Безмер", изтребителите МиГ-29 и от авиобаза "Враждебна" - самолет C-27J "Спартан".

В полетите участваха и Pilatus PC-9M и L-39ZA от Военновъздушна учебна база "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, в които се включиха и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Коментира и сделката за Ф-16