Модернизацията на Българските въоръжени сили трябва да се състои и в трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на международната асоциация АФСЕА, неправителствена организация, която цели да обменя идеи и информация за изграждане на съвременни отбранителни способности и модернизация на въоръжените сили.

На срещата бе подчертана възможността българската отбранителна наука и индустрия да се интегрира в процеса на модернизация на Въоръжените сили, както и за осигуряване на финансиране от фонда на НАТО за отбранителни иновации - DIANA.

Радев иска помощ от САЩ за нови технологии в енергетиката и за зелената икономика

Радев иска помощ от САЩ за нови технологии в енергетиката и за зелената икономика

Гълъб Донев обсъди с помощник-държавния секретар Джефри Паят енергийната сигурност на България и на региона

Фондът на НАТО бе създаден през 2019 година, за да може Алиансът да се развива като съюз и да не се продължава разделението на държави производители на отбранителни технологии и на страни-купувачи.

Президентът посочи и че освен проектите за модернизация, Българската армия очаква и други значими като ефект проекти, които да изградят съвременни отбранителни способности. Това става възможно след свързването между отделните видове Въоръжени сили и родове войски в единно информационно пространство, допълни Радев.

Представителите на АФСЕА удостоиха Румен Радев с грамота за неговата подкрепа за развиваната от организацията дейност.

В срещата участваха Ерик Щаудахер - генерален мениджър на АФСЕА Европа, Константин Зографов - президент на АФСЕА Секция "София" и Симеон Краликов - почетен президент на АФСЕА Секция "София".