Не виждам бъдещето на Алианса като съюз между производители и клиенти, а като партньори, които заедно развиват своята сигурност, заедно развиват високи технологии и произвеждат военно оборудване.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата на НАТО в Лондон. Той участва в работния обяд, даден от американския президент Доналд Тръмп за представителите на страните от НАТО, които отделят над 2% от БВП за отбрана. 

Отбранителната способност да не се мери само в пари, настоя Румен Радев

Отбранителната способност да не се мери само в пари, настоя Румен Радев

Инвестициите в отбрана да водят до икономическо и социално развитие

България за 2019 г. е дала над 2% от БВП за отбрана. Ние сме отделили 3,25% от БВП и сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана. Над 60% от тези разходи отиват за модернизация - за купуване на изтребителите Ф-16 с авансово плащане 100%, каза Радев.

Поставих въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите, заяви българският президент.

По думите му, се поставя разделителна линия между държавите, които са под и над 2% (разходи за отбрана)

Тръмп нарече Трюдо "двуличник", напусна срещата на НАТО преждевременно

Тръмп нарече Трюдо "двуличник", напусна срещата на НАТО преждевременно

"Той не плаща 2%, а трябва да плаща 2 процента. Канада - те имат пари"

"Предизвиках дебат и за друга разделителна линия, която не се обсъжда - страните се делят на производители и на клиенти, на купувачи", каза Радев.

Той обясни тезата си - ако ти си силна икономика, високотехнологична, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора и не подлагат на натиск социалната система.

"Когато си страна с по-слаба икономика, не произвеждаш тези оръжия, 100% от разходите за модернизация отиват в богатите страни. За нас това е товар, защото той товари нашите социални системи, лишава ни от възможността да инвестираме в нашите икономики. Това задълбочава технологичната и икономическата пропаст между страните-членки в някои отношения", обясни президентът. 

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

Отбрана, възпиране, диалог: Различни субекти оспорват международния ред

Радев е предложил на генералния секретар на НАТО да се мисли за форми, така че да има по-силно индустриално сътрудничество в сферата на технологиите между тези държави. Това беше и предложението ми към президента Тръмп по време на обяда, каза българският държавен глава.

"Предложението ми беше САЩ да ползват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на държавите, които изразходват над 2% за отбрана за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии", обясни Румен Радев. 

Столтенберг: За първи път НАТО ще обсъди възхода на Китай

Столтенберг: За първи път НАТО ще обсъди възхода на Китай

Столтенберг също опонира на френския лидер Еманюел Макрон и увери, че НАТО не е в "мозъчна смърт"

Мисля, че това е заслужен стимул, при положение, че нашите правителства са решили да изразходват тези средства, мотивира се той.

По думите му, дискусията на срещата на НАТО в Лондон е била много спокойна, без емоциите от 2018 г. "Явно всички лидери осъзнават своята отговорност, защото осъзнават, че предизвикателствата пред нас растат непрекъснато. Това изисква единство, изисква и инвестиции в отбраната", каза Радев.

Според него редица въпроси остават нерешени, но с това се ангажира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - да търси решенията на високо политическо ниво навреме, за да не се стига до криза между съюзниците. Всеки прави своя компромис на тази среща, допълни Радев. 

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд