Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори. Като човек на думите и обещанията, очаквам да ги спази. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев.

Припомняме, преди дни той отново призова лидера на ГЕРБ да се кандидатира за предстоящите президентски избори.

Радев изтъкна, че Борисов почти всеки ден критикува президентската институция и я обвинява в диктаторство.

Да излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе демократичните си ценности в президентската институция, настоя той.

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Държавният глава настоя лидерът на ГЕРБ да не използва партията си като щит

Радев предупреди, че държавата ще реагира с цялата си сила срещу всеки, който се опитва да купи изборите. Той добави, чеу изглеждау за някои партии купеният вот се е превърнал в рутина.

Казуса със заседналия край Камен бряг турски кораб държавният глава определи като "картина на безхаберието в продължение на десетилетия".

Бяха заети да приватизират флот, концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и неясни резултати - това е резултатът, коментира ситуацията той.

Радев поздрави министерството на транспорта, че е създало необходимата организация и е компенсирало липсата на процедури.

Държавният глава изрази одобрение и за инициативата да се прехвърли горивото от кораба. По негови думи, ако десетките тонове гориво се излеят от кораба, ще бъдат нанесени непоправими щети.

Борисов крие до последно кандидата за президент на ГЕРБ, за да не го докопа Радев

Борисов крие до последно кандидата за президент на ГЕРБ, за да не го докопа Радев

Ако името му стане ясно по-рано, щяло да има атака към него

Президентът допълни и че служебното правителство задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост. По негови думи има две условия - реформа в правосъдната система, както и да се посочи фиксирана дата за спиране на енергетиката от въглища.

По отношение на дискусията за съдебната реформа президентът подчерта, че в нея имат място всички заинтересовани страни и че се работи с всички, така че да има ефективна реформа в правосъдната система.

По отношение на високите цени на тока за бизнеса президентът поздрави служебното правителство за действията, с които е успяло да овладее цените.

Според него от години "енергетиката е оплетена в схеми".

"Либерализираха цената за бизнеса чрез Българската независима енергийно борса без ясни правила и механизми, които да защитават бизнеса. В момента какво се получава - облагодетелстват се търговците, страда бизнесът", подчерта той.

Президентът бе категоричен, че трябва да се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса и да бъдат спекулирани всички, които спекулират на нея.