Заупокойна панахида в памет на загиналите български воини във войните за национално обединение, операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Признателност пред паметта им отдадоха президентът на България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военният министър Тодор Тагарев, председателят на военната комисия в Народното събрание Христо Гаджев, други висши военни, граждани.

Церемонията се проведе във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Заупокойната служба отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Панахиди по повод Архангелова или "Мъжка" задушница, се отслужват и на редица места в страната - Пловдив, Асеновград, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Варна, Плевен и др.

Президентът ще се запознае с мотивите за освобождаване на шефа на ДАНС

Президентът ще се запознае с мотивите за освобождаване на шефа на ДАНС

Службата трябвало да предупреди премиера и правителството за протестите на миньорите

Поради естеството на деня, а и с оглед на това, че в момента е ден на размисъл преди втория тур на местните избори, коментар не бе даден от висшите държавници по актуалните политически теми - бъдещето на правителството, както и по конкретна военна тема - решението за закупуване на нови бойни машини за пехотата, което, както се оплака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни, било взето, без да бъде питан парламентът.

Друг актуален казус - искането на премиера Денков за оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, което в крайна сметка обаче зависи от подписа на държавния глава, също не бе коментирано от президента Радев.

Плевнелиев заръча на Борисов да не разваля сглобката

Плевнелиев заръча на Борисов да не разваля сглобката

Това би било стратегическа грешка на ГЕРБ за бъдещето на страната