Президентът Румен Радев е в Анкара, за да подкрепи добросъседството ни с Турция. Това стана ясно от негово изказване пред медиите в турската столица.

"Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни", заяви президентът и добави, че не трябва да се забравя, че реалността особено в нашия регион е, че добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.

Ердоган положи клетва като държавен глава на президентска Турция

Ердоган положи клетва като държавен глава на президентска Турция

Въвеждането на нова президентска система е най-голямата реформа в управлението от един век

Припомняме, българският държавен глава е единственият президент на държава-членка на ЕС, който присъства инаугурацията на турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Радев е категоричен, че многократно е обръщал внимание на турската намеса в българските избори и "религиозни дела".

"Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи", акцентира президентът.

От думите на Радев стана ясно, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз. Освен това той напомни, че Турция е и югоизточната "врата" на Европа, която удържа миграционния натиск.

"След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност", добави държавният глава.