Държавният глава Румен Радев се е срещнал днес с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Срещата е проведена на "Дондуков" 2, съобщават от пресцентъра на институцията.

От там поясняват, че срещата е първата от редица срещи, планирани от държавния глава, по теми, които са свързани с реформата в правосъдието. Срещите ще бъдат с представители на съдебната и изпълнителната власт.

Припомняме, единствената среща, за която медиите знаят предварително, че ще се проведе, е тази с шефа на ВКС Лозан Панов. Тя ще бъде утре, 6 юни, както малко по-рано съобщиха от пресцентъра.

Припомняме, че самата среща бе поискана публично от Лозан Панов още преди няколко седмици, когато той призова в писмо президента Румен Радев да създаде комисия, която да разследва т.нар. Цумгейт. Тогава президентът заяви, че не е в неговите правомощия да създава подобна комисия. След този отговор председателят на ВКС поиска среща и с премиера Бойко Борисов. С него разговаряха за съдебната реформа и мерките, които се взимат след мониторинговия доклад на ЕК за нашата съдебна система.

От президентската институция днес съобщават, че Румен Радев и Георги Колев са обсъдили сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.