Президентът Румен Радев разговаря днес с представители на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) и на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква "Св. Георги Победоносец" в Одрин. Информация за разговора беше разпространена от прессекретариата на държавния глава. В него е участвала и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По време на срещата е отбелязана значимата роля на двете български православни фондации в Турция за опазване и развитие на българската духовност и съхранението на културно-историческото ни наследство. Обсъдени са възможностите за развитие на сътрудничеството с държавата за защитата на интересите на българската православна общност в Турция.

Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина

Радев и Светият Синод загрижени за връзките с българите в чужбина

Президентът проведе среща със Св. Синод на Българската православна църква

По думите на Радев въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин винаги ще бъде от огромно значение. Той припомни историческата роля на Българската екзархия за изграждането на държавността ни. Според президента в този контекст е особено важно да се гарантира продължаване на служението в храмовете в Турция на български език в рамките на църковния канон. Държавният глава счита, че по-активният диалог между българските фондации в Турция и Светия синод на БПЦ би допринесъл за отстояване на интересите на общността.

От своя страна представителите на Светия Синод са благодарили на Румен Радев за вниманието и подкрепата за решаването на всички въпроси, поставени на срещите с него.

На Светия синод Пеевски обеща светли храмове

На Светия синод Пеевски обеща светли храмове

Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква