Откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи връзките между двете приятелски държави. Това заяви президентът Румен Радев пред българската общност в Аман, съобщиха от Администрацията на президента.

Да бъде създадено неделно училище в Аман за децата на българската общност и да се улесни придобиването на българско гражданство за децата от смесени семейства, както и за хората, работили в България, поискаха сънародниците ни в Йордания.

В срещата участваха представители на Клуба на завършилите в България йордански граждани, представители на българската общност в Йорданския университет, наши сънародници, които живеят и работят в Йордания. 

Президентът покани повече йордански младежи да следват в българските висши училища.

Радев: Науката е пример за обединение не само на страните от Близкия изток

Радев: Науката е пример за обединение не само на страните от Близкия изток

Това заяви президентът по време на посещението си в Йордания

Работим за задълбочаване на диалога между България и Йордания на най-високо ниво, защото от това зависи да се развиват всички останали сфери от взаимен интерес, заяви президентът. Той изрази надежда, че тази визита ще даде прагматични резултати с оглед на икономическия форум, организиран в рамките на посещението в Аман, с участието на представители на 30 български компании и институциите, насърчаващи връзките между бизнеса.

По думите на българския държавен глава, благодарение на балансираната си политика Йордания се е оформила като остров на стабилност в Близкия Изток.

Президентът посочи, че концентрацията на голям брой бежанци в Йордания натоварва образователната, социалната система и финансите на държавата. "В лицето на България имате верен приятел и страната ни прави всичко според възможностите си да помага, а по линия на ЕС и ООН подкрепя мирните инициативи на Кралството", каза Румен Радев.

Президентът открива Българо-йордански бизнес форум в Аман

Президентът открива Българо-йордански бизнес форум в Аман

В българската делегация е и проф. Леандър Литов от ЦЕРН

Българска фирма договори износ на 500 тона тютюн за Йордания. Това стана по време на българо-йордански форум в Аман, който бе открит по време на визитата на президента Румен Радев и българска делегация в Йордания.

По време на форума бяха подписани Меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията "Европа-Йордания". Беше договорен Меморандум за сътрудничество между София Тех Парк и научноизследователския център SESAME в Йордания.

При откриването на бизнес форума президентът Радев изтъкна, че доверието и взаимното уважение са инвестиции в разширяването на икономическия обмен между България и Йордания.

В бизнес проявата участваха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други. Като потенциални сфери за насърчаване на взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия президентът открои, отбранителната индустрия, енергетиката, информационните технологии, електрониката и хранително-вкусовата промишленост.

Държавният глава подчерта пред участниците във форума, че България може да предостави отлична възможност за достъп на йордански компании до европейския пазар от 500 млн. души. Страната ни разглежда Йордания като перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток.

По думите на Румен Радев утвърждаването на Кралство Йордания като регионален фактор на стабилност се цени високо както от България, така и от държавите-членки на Европейския съюз.

По-рано държавният глава Румен Радев проведе среща с председателя на Аманската търговска камара сенатор Исса Мурад, с председателя на Аманската индустриална камара Фати Ал-Джагбер. Радев се президента на Бизнес асоциация "Европа-Йордания" Джамал Фариз, на която бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговския и инвестиционен обмен.

В рамките на посещението си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания. По думите на Румен Радев, центърът е на високо професионално ниво. Йордания е натрупала реален опит в тази сфера, който България може да използва за разработване на проект за изграждане на подобна структура у нас.

"Не става въпрос само за стандартна подготовка, а за използване и внедряване на нови технологии, които стават все по-сложни, а начинът им на използване и обучението на хора са решаващи за изграждане на съвременни способности", заяви Румен Радев.

По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония в кралския дворец в Аман от крал Абдула II и кралица Рания Ал-Абдула. Десислава Радева посети център за социална интеграция на жени в неравностойно положение в йорданската столица.