Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай националния празник на САЩ 4 юли - Деня на независимостта.

Той изтъква в поздравлението си, че дългогодишното приятелство между България и САЩ имало дълбоки корени в споделяните общи ценности - подкрепа на демокрацията, защита на правата на човека, съдействие за мира и сигурността.

Партньорството между двете страни е силно и с трайна тенденция за задълбочаване и разширяване, подчертава държавният глава като откроява развитието на сътрудничеството в науката и технологиите, както и в търговските, икономически и инвестиционни връзки, които водят до откриване на нови работни места.

"Готови сме да продължим съвместната работа и да укрепваме сътрудничеството за включване на България в програмата за безвизово пътуване на САЩ и подписване на двустранна Спогодба за социална сигурност", отбелязва президентът Радев.

Българският държавен глава откроява подкрепата, оказана от САЩ по време на сложната обстановка, предизвикана от COVID-19 през последната година, която доказва необходимостта от единодействие срещу глобалните кризи.

Президентът изразява и високата си оценка за участието на САЩ като стратегически партньор в инициативата "Три морета", на която България е домакин през настоящата година. Румен Радев изразява увереност, че предстоящите среща на най-високо равнище и бизнес форум в София ще дадат осезаем принос за ускоряване на икономическия растеж, развитие на сътрудничеството и свързаността между участващите в инициативата държави.