Изборите бяха масивен вот на доверие към президента Радев, който след пет години на власт спечели с милион и половина гласа в своя полза. Сиреч същия резултат като през 2016 г. минус гласовете на ДПС. Това заяви пред bTV евродепутатът от листата на БСП Иво Христов.

По негови думи това е развенчало мита на съвременната българска политика, че българският държавен глава се определя от ДПС. Оказало се, че това вече не така

Според Христов твърденията за концентрация на власт от Радев били блъф на ГЕРБ.

Той заяви, че президентът не управлява по своя воля толкова дълго - така са се стекли обстоятелствата.

"Конституционните му правомощия не са променяни и те са силно ограничени. Друг е въпросът, че общественото доверие, с което се ползва, е много голямо и прави гласът му по-силен сред гражданството", подчерта евродепутатът.

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Румен Радев към Петков: Едноличната премиерска власт приключи

Държавният глава иска да чуе ПП по темата Република Северна Македония

Според него, ако членове на служебния кабинет влязат в новия, това е "добър атестат за кадровата политика на президента Радев, който е открил консенсуални и ефикасни министри, за да бъдат наследени от следващото правителство".

По отношение на парламентарните избори по думи на Христов снимката на седмината зам.-председатели на Народното събрание е "най-крещящата картина на политическата криза на парламентарната република".

"Партиите у нас са много, компромисите ще се правят все по-трудно, както и сформирането на коалиции. Очаква ни дълъг период на криза", предупреди той.

По негови думи БСП е необходимата социална котва в правителството, в което имало неопитни политици като Лорер.

Евродепутатът отбеляза, че някои от партиите в коалицията са с неолиберални виждания, а други са социални и са несъвместими.

Той изрази опасение, че начинът, по който се разпределят кабинетите, може да доведе до феодализацията им. Това била рецепта за кратко съществуване.

БСП докрай ще работи за правителството

БСП докрай ще работи за правителството

Президентът потвърди, че БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата

"Трябва да има обща политическа воля, която към момента не се забелязва. Какво ще роди този коктейл, тепърва ще видим", коментира евродепутатът.

Христов заяви, че нищо не го смущава толкова, колкото възможността за реванш на картела на статуквото, който според него е проникнал във всички нива на държавната администрация.

"Предстои тежка зима. Възможно е този кабинет да обере негативите от трудната зима и ако не успее да се справи с реформата на правосъдието, картелът може да търси бърз реванш. Този кабинет ще е жалон на пътя, който ни води от автокрация към демокрация. Вероятно ще допусне грешки, но заслужава подкрепа", посочи той.

Относно акцията на полицията във вестник "Труд" Христов изрази мнение, че в случая става въпрос за некоректни длъжници. Държавни органи извеждали неизрядни наематели.

ГЕРБ броят хората на Радев в кабинета на „Продължаваме промяната“

ГЕРБ броят хората на Радев в кабинета на „Продължаваме промяната“

Новата коалиция променя реалността всеки ден

"Проблемът не започва, когато държавата си търси наема, а е започнал, когато Борисов е казал: "Заповядайте, работете тук, не се притеснявайте за наема". Може ли такава медия да бъде критична към властта? Така бяха покварявани медиите - с подаръци", обобщи той.

Според него оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП е целяла да спъне преизбирането на президента Радев, което обаче не се е получило. Няма друго обяснение на желанието й за постове в новия кабинет, освен бетонирането ѝ в партията, обясни евродепутатът.