"Всички ние имаме общ дълг и отговорност да пазим езика, културата и традициите си, независимо колко далеч от родината се намираме. Много е важно децата да не прекъсват връзката с България, защото ако следващото поколение не познава езика, културата, традициите и обичаите, ние ще загубим тези млади хора като българи." Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна с представители на българската общност в Санкт Петербург.

Президентът открои дълбоките културни и исторически връзки между България и Русия и цитира думите на видния гражданин на Санкт Петербург академик Дмитрий Лихачов, който определя България като "държава на духа".

Пред сънародниците ни в Петербург Радев припомни, че Русия е получила много от България - своята писменост и християнската вяра. 

Хилядолетие по-късно пък България получила от Русия свободата си, за която своя живот са дали хиляди руски войници. "Това са толкова здрави и дълбоки духовни връзки, които никоя политическа конюнктура не може да промени. Затова отношения ни са важни и наш дълг е да ги развием във всички измерения", подчерта президентът.

Путин видя развитие в отношенията, а Радев поиска още газ и покани Русия за "Белене"

Путин видя развитие в отношенията, а Радев поиска още газ и покани Русия за "Белене"

България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа

Радев отбеляза и че през 2019 година предстои да отбележим 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави и призова за общи усилия тези връзки да стават все по-пълноценни, както в икономиката, така и в областта на културата.

"Инвестициите от Русия са много важни за нашата икономика и инвеститорът трябва да бъде убеден, че влага на сигурно място. Вие сте хората, които давате примера за България в Русия и ви благодаря, че представяте достойно страната ни със своите постижения във всяка сфера, в която се занимавате", заяви още държавният глава.

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът