В рамките на мандата си у нас посланик Шин Бу-нам успя да развие изключително активна и ползотворна дейност за сътрудничеството между Република България и Република Корея във всички области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, след като удостои посланика на Република Корея у нас Шин Бу-нам с орден "Стара планина" - първа степен.

Висшето държавно отличие се връчва за изключителните заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Корея. 

Посланик Шин положи усилия особено за развитието на нашите икономически отношения, посочи Румен Радев и даде пример с посещението на бизнес делегации, организирането на форуми, откриването на Българо-корейската търговско-промишлена камара. Президентът изтъкна и важността на програмите за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество в областта на високите технологии, машиностроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии. 

Вие сте посланик, който надхвърли рамките на своята пряка дейност, защото обединявахте и давахте импулс и на целия дипломатически корпус по отношение на Азия, заяви държавният глава.

Шин Бу-нам заяви, че за него е чест да получи най-висшето държавно отличие, особено предвид факта, че не само напуска страната ни, но и се оттегля от дипломатическата дейност.

"Днес ми е малко тъжно, че си заминавам, но вярвам, че това не е краят на нашите отношения, защото ще остана почетен председател на Българо-корейската търговско-промишлена камара и на сдружението за приятелство между двете страни", заяви посланик Шин. Той благодари на президента Румен Радев за силния му ангажимент в подкрепа на отношенията с всички азиатски държави.