Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Словения Борут Пахор.

Двамата обсъдиха предстоящото българско председателство на инициативата "Три морета", икономическите и социални последствия от коронавируса, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Радев представи пред словенския си колега приоритетите на страната ни в рамките на инициативата "Три морета", която цели да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. България ще поеме председателството на инициативата за регионално сътрудничество следващата седмица при посещението на българския президент в Талин.

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Новоизбраните македонски вицепремиер и външен министър не очакват страната ни да създава пречки при преговорите

Двамата се обединиха около позицията, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес както на региона, така и на ЕС.

Радев изрази надежда за реален напредък в рамките на политическия диалог със Северна Македония, който да ускори процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка.

Изграждането на добросъседски отношения, както и уважението на историческата истина, е най-бързият и сигурен път за постигане на пълноправно членство в ЕС, заяви той. По негови думи напредъкът при преговорите зависи най-вече от усилията на самите страни кандидатки.