Буяр Османи и Никола Димитров, които днес заеха длъжностите външен министър и вицепремиер по европейските въпроси, не очакват пречки от България в процеса на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, съобщава БГНЕС, позовавайки се на МИА.

По думи на новоизбрания вицепремиер по европейската интеграция Димитров България не може да спечели от усложняването на европейското бъдеще на Северна Македония.

Той посочи, че страната ни е имала голяма роля за оформяне европейското бъдеще на Северна Македония, когато беше председател на ЕС, на срещата на върха в София за отварянето на Европа и връщането на разширяването високо в дневния ред на Съюза. Според него въпросът за самоопределението относно македонския народ и македонците, които говорят македонски език, не може да противоречи на ЕС, който по негови думи се основава на европейските ценности, включително богатството на разнообразието и правото на самоопределение.

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

Той ги защитавал, когато изобщо не искали да ги включат в преговорите

Димитров бе категоричен, че въпросът за македонския език "е затворен". Той обясни, че македноското правителство ще търси мъдрост и постоянство в преодоляването на проблемите с България.

От своя страна новият външен министър Османи заяви, че въпреки че България е имала едностранна забележка на заседанието на ЕС, все пак София се е съгласила по отношение на решението за започване на преговори с ЕС. По тази причина той не вижда интерес в никоя държава от региона, включително България, да пречи на европейската път за Северна Македония.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.