Силният дух, храбростта и високото бойно майсторство на военните ни моряци будят възхищение и са пример за подражание.

Това заяви президентът Румен Радев във Варна, където е гост на честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България.

"Само година след Освобождението се създават българските Военноморски сили. През годините те показаха, че са щит за нашия народ, а моряците, че са истински патриоти", заяви президентът на тържественото събрание-концерт на ВМС.

По думите на Радев, военноморските ни сили издигат авторитета на страната ни пред международните ни партньори.

"Това, което постигат българските моряци на съвместни операции в НАТО, Европейския съюз и ООН, е доказателство, че те имат важна задача и принос", подчерта президентът.

Той оцени високо професионализма на българските военни моряци в условията на динамична среда и различни интереси в региона.

Според него, ролята на Военноморските сили нараства паралелно с нарастването на ролята и значението на Черноморската икономическа зона и в частност на изключителната икономическа зона на страната за нашия просперитет. Тоа посочи като пример бъдещите енергийни проекти в региона.

Той призова за бързи и ефикасни решения от страна на правителството за осигуряване на съвременна бойна техника и въоръжение, нормални условия на труд и възнаграждение.

"Само високи интелектуални, физически и психически качества вече не са достатъчни. България се нуждае от силни Военноморски сили, които да защитават нашия суверенитет и сигурност." - обобщи държавният глава.