През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти - съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във военен ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия във Велико Търново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Петков: Правителството прави всичко възможно за българската армия

Петков: Правителството прави всичко възможно за българската армия

Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на площад "Майка България" и произнесе слово. По думите му Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

"Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост", изтъкна Радев.

Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличане във война

Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличане във война

Призова да не се допуска страстите на войната да се пренасят в България

"Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения", отбрляза той и подчерта необходимостта от укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Гергьовден е

Гергьовден е

6 май е и Денят на храбростта и празника на Българската армия

Държавният глава пожела на офицерите, курсантите и войниците свети Георги Победоносец да ги закриля и изрази убеденост, че те винаги ще побеждават в тежките изпитания, които им предстоят. "Вие сте носители на славни воински традиции. Във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България", каза още той.

Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие. "Нека този празник продължи да споява народ и армия, защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна", заяви Румен Радев.