Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават риск пред националната сигурност и основният стълб на тази сигурност е Българската армия.

Това каза президентът Румен Радев след проведения пред Паметника на Незнайния воин в столицата военен парад по повод Деня на храбростта и Българската армия. На въпроса за решението на българския парламент за изпращане на помощ за Украйна, в която не се съдържа оръжие, Радев посочи, че "партиите пренебрегват здравия разум, защото решението им е опасна стъпка към въвличане на България във войната".

"Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства", смята президентът. Радев подчерта, че очаква разумни решения от парламента и политиците. За него формулировката "военно-техническа помощ е разтегната" и "политиците дължат отговори". Държавният глава призова да не се допуска страстите на войната да се пренасят в България, призова политиците да преценяват думите си и да не дълбаят разделение в обществото. "Недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната и е опасно по българските улици да се веят други освен български знамена. Наш дълг е да сме солидарни и да подкрепяме всячески пострадалите от войната, но кръвопролитията започват с милитаристки призиви и нямат място у нас. Който пренася тези страсти и ни въвлича във войната - трябва да понесе своята отговорност", каза в заключение той.

Радев цитира думи на Вацлав Клаус, че "бягството от преговори и отиване в сферата на победен край означава самоликвидация, най-вече икономическа. "И явно ние сме се запътили натам", добави Румен Радев.

Велизар Шаламанов: Армията ни не може да разчита на старата съветска техника

Велизар Шаламанов: Армията ни не може да разчита на старата съветска техника

Националният суверенитет на страната е гарантиран чрез членството на страната в НАТО

Преди коментара си пред медиите президентът пред военния строй пожела здраве и благоденствие на всички българи и се спря на "Българската армия" и "българския войник. "Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас", посочи Радев.

"Българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни. Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива. Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия", отбеляза държавният глава.

Драгомир Заков: Решението за изпращане на военна помощ на Украйна е компромисно

Драгомир Заков: Решението за изпращане на военна помощ на Украйна е компромисно

Няма заплаха за националната сигурност, нито пряка военна заплаха

Президентът Румен Радев коментира и партията на бившия премиер от двата служебни кабинета, който той назначи - Стефан Янев. Вчера служебният министър-председател събра Инициативен комитет за формиране на партия "Български възход".