Това, което е най-важно, е да се приеме всеобхватна програма за превъоръжаване, тъй като особено в актуалните условия българската армия не може да продължи да разчита на съветско въоръжение и техника и свързаните с това поддръжка и подготовка на персонала. Това заяви пред News.bg бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му важното е, че година след година българската армия става все по-интегрирана в структурите на НАТО. Тази година е изключително важно, защото се вижда на първо място регулярни участия на бойни самолети от НАТО в подпомагане на защитата на нашето въздушно пространство и ясно решение за създаване на две батальонни бойни групи - една с преимуществено българско участие и една с разширено многонационално участие. Виждаме, че сътрудничеството във всички области се развива и това определено допринася за оперативната съвместимост и повишаване на отбранителните способности в рамките на НАТО, каза Шаламанов.

Той уточни, че парадът на 6 май не е най-важният елемент на комуникацията между армията и общество. Очаква се да има демонстрации на видовете въоръжени сили, освещаване на бойните знамена, които са символ на единството и на духа на армията. Ние трябва да насочим своето внимание към това, което най-важно към момента - укрепване на нашата отбранителна способност заедно със съюзниците, но с фокус ускорено превъоръжаване. На трето място е непосредствена и усилена помощ на украинските въоръжени сили що се отнася до отбраната, за да могат да защитят своята териториална цялост и суверенитет, подчерта Шаламанов.

И тази година няма да има военен парад на 6 май

И тази година няма да има военен парад на 6 май

Това е трета поредна година без парад в деня на Българската армия

Целта да се отделя 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) до 2023 г. е поставена още през 2014 г. в Уелс и после с решение на Министерския съвет, припомни Шаламанов. Ангажиментът на правителството е още 2023 г. да бъде достигната целта, но с предложението, което "Демократична България" внесе в коалиционното споразумение в дебата около превъоръжаването - създаване на "Инвестиционен фонд превъоръжаване и устойчива отбрана", реалните разходи за обрана в следващите 2 години ще надхвърлят сериозно 2%. Това ще е за сметка на разсрочено плащане по тези разходи в рамките на следващите 20 години с цел ускорено превъоръжаване, включително с опцията каскадиране на съвместима боеспособна техника втора ръка, както и съответно промяна на системата за логистика и подготовка, като резултат от това освобождаване от старата техника, която консумира много средства, ангажира много хора, без да добавя реални отбранителни способности, поясни още бившият служебен министър на отбраната.

Радев поиска подкрепа от НАТО за модернизация и капацитет на въоръжените ни сили
Обновена

Радев поиска подкрепа от НАТО за модернизация и капацитет на въоръжените ни сили

Държавният глава се срещна с председателя на Военния комитет на НАТО Роб Бауер

Той увери, че националния суверенитет на страната е гарантиран чрез членството на страната в НАТО и ангажиментът на нашите съюзници в Алианса. България засега като че ли изостава от ускореното развитие на отбранителните способности в Източна Европа, включително и спрямо балтийските страни - Румъния, Гърция, Полша, Словакия. Това е ново правителство и след едно кратко забавяне, което се дължи на непропорционалното влияние на президента Румен Радев в сектор "Сигурност", излиза от този грешен коловоз и съм уверен, че още тази година във връзка със срещите на върха в Мадрид, ще бъдат преодолени дефицитите и България ще има много по-разширени отбранителни способности в рамките на НАТО, каза още Шаламанов.

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

Ученията ще се проведат във Финландия, Полша, Северна Македония и по естонско-латвийската граница