Необходима е по-активна подкрепа за реализацията на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, която е в интерес на стабилността и увеличаването на икономическия обмен в региона на Югоизточна Европа.

Това е била общата позиция на президента Румен Радев и на германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер, които са провели днес телефонен разговор. Разговорът се е провел по инициатива на българския държавен глава.

Радев е поздравил Франк-Валтер Щайнмайер с поемането на президентския пост в Германия и изразил увереност, че това е нова стъпка в задълбочаването на двустранния диалог, икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни.

"За България Германия е стратегически партньор в рамките на ЕС", подчертал държавният глава, а Щайнмайер заявил, че е приятел на страната ни и региона и изрази готовността си да работи за разширяване на икономическите отношения на Германия с България и Балканите.

По време на разговора Радев е призовал също така за разширяване на партньорството между българските и германските въоръжени сили и за провеждането на съвместни учения.

Румен Радев е отправил покана към Франк-Валтер Щайнмайер да посети България в удобно за него време.