Парламентът прие криминализирането на радикалния ислям.

Със 106 гласа „за“ народните представители приеха на първо четене промяната в Наказателния кодекс. Против бяха 3, въздръжаха се 10. Депутатите от ДПС напуснаха демонстративно пленарна зала преди гласуването.

„Радикални религиозни форми” или „радикален ислям” да е формулировката за промените в Наказателния кодекс, с които да се криминализира проповядването на радикален ислям скара по време на дебатите депутатите от Патриотичния фронт и ДПС.

Вносител на промените в НК, разглеждани на първо четене, е съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той предлага криминализиране на проявите на радикален ислям с 3 години лишаване от свобода.

Искат дефиниране на „радикален ислям” и вкарването му в Наказателния кодекс

Искат дефиниране на „радикален ислям” и вкарването му в Наказателния кодекс

Каракачанов иска три години затвор

 

Препъникамък се оказа и разграничението между религия и идеология. Дефинирането на радикалния ислям в правен аспект, редом до термини като фашизъм и антидемократични идеологии, не се хареса на депутатите от ДПС, които настояха вместо радикален ислям да бъде записано радикални религиозни форми.

Изненадващо тезата, изказана от Алиосман Имамов, подкрепи лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Като човек, завършил теология, той обясни, че спорът за религията и идеологията няма как да бъде решен в пленарна зала. Сидеров заяви, че това безспорно са прояви на тероризъм и затова трябва да бъдат взети мерки. Той призова ДПС да подкрепи законопроекта, като с това ще докаже, че действат в интерес на България.

„Да приемем една санкция – този тероризъм е факт в Европа и света, ние сме длъжни да вземем някакви мерки”, призова Волен Сидеров.

В своето изказване Алиосман Имамов застъпи тезата, че въпросният законопроект за промени в НК прави опит да раздели религията от радикална идеология.

„Всеки пети гражданин на Република България, който изповядва тази религия, е засегнат”, коментира Алиосман Имамов.

Той изтъкна, че религията се използва за политически цели и обяви за кощунство някой да застава от тази висока трибуна и да твърди, че религията му е радикална.

„Познавам много добре ислямската религия. Всяка дума ще засегне милиони. Питам защо този закон не е насочен към радикалните религиозни идеологии”, коментира Имамов. Според него има над 100 религиозни общности, някои от които са крайно радикални и са нанесли повече щети от исляма в България.

Имамов смята, че в момента някои негови колеги имат желание и намерение да поддържат антиислямисткия тон. Алиосман Имамов обобщи, че у нас има 1,5 млн. души, които изповядват ислям - те смятат себе си за добри хора и не мислят, че са терористи или че отглеждат терористи, категоричен бе той.

Искрен Веселинов от ПФ заяви, че не е съгласен с подхода на Имамов, тъй като се заема позицията на щита на криворазбраната религиозна толерантност. „Едва ли за някой анализатор е проблем да види разликата между идеологическа и религиозна общност”, коментира още той.

Валери Симеонов определи промените като предпазно действие срещу навлизането на радикален ислям. Той изтъкна, че в пленарната зала религията се използва за политически цели единствено от ДПС и попита: кой влачи имами по предизборни прояви, кой коли крави по време на предизборни мероприятия, кой прави демонстрации на преданост на масови залягания в София при Баня Баша.

Имамов отново взе думата и отговори на Красимир Каракачанов с думите: „ДПС сме против всякакви форми на насилие и тероризъм и радикализъм, с които се убиват човешки животи и се пречи на хората да се развиват демократично. „Ще прескоча репликите, които използват езика на омразата”, заяви той и обясни на депутатите, че без идеология няма религия. „Трудно ще отделите религията от идеологията”, коментира още той.

Заради важността на законопроекта Ферихан Ахмедова от ДПС предложи поименна проверка за наличието на кворум в пленарна зала.

По време на дебатите в пленарна зала Красимир Каракачанов заяви, че светските нормални общества се борят с проявите на радикален ислям и тероризъм, като приемат извънредно законодателство. Той визира, че първата европейска държава, в която са приели подобно законодателство, е Великобритания.

Каракачанов изтъкна, че с промените се дава инструмент на правораздавателните органи да водят ефективна борба с формите на радикален ислям. По думите му последните повече от 20 години под формата на неправителствени организации се у нас се опитват да пропагандират радикален ислям.
„Това не може да бъде наречено изолиран процес - стремежът на тази пропаганда е да идеологизира като мюсюлмани циганските общности в България”, коментира Каракачанов.

Той посочи, че между първо и второ четене ще бъдат съобразени текстовете с изискванията на юристите.