Отношенията с Куба се развиват добре както на двустранна основа, така и в рамките на международни организации и форуми. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос на народния представител Румен Гечев.

Социалистът попита какви мерки ще бъдат предприети от българска страна за разширяване и засилване на двустранните и икономически отношения с Куба. Той настоява да се вземат мерки за разрешаване на проблема с дълга на Куба към България, така че да бъде защитен българският интерес. Според Гечев решение би могло да се търси в предстоящите процеси на приватизация в Куба.

Той коментира, че не бива да се успокояваме с мижавото увеличение на износа към Куба, тъй като България е добре приета и има приятелско настроение. Според Румен Гечев ще можем да изнасяме повече за карибската страна. Той заяви готовността на Народното събрание да помогнат със схеми за решаване на проблема с дълга.

Първият ни дипломат Даниел Митов отбеляза, че цялостният преглед на отношенията между България и Куба показва, че няма исторически обосновани проблеми. Налице бил добър двустранен диалог, а приятелските връзки са запазени. Митов даде положителна оценка на дипломатическия диалог с Куба. Виждала се добронамереност от страна както на Куба, така и на Аржентина, Бразилия, Мексико.

Даниел Митов подчерта, че поради финансови причини дипломатическите представителства в Карибския басейн са силно ограничени до посланици и консули. Единствено в Бразилия и Куба имало и служби по търговско-икономически въпроси.

Митов е категоричен, че двете държави се стремят да развиват взаимноизгодни отношения. Заявявали сме воля за сътрудничество, засилване икономическите отношения. Израз на тази воля било и запазването на посолството ни в Хавана.

Външният министър обясни, че Куба търси възможности за развитие на търговските и икономическите връзки. Били набелязани намерения за инициативи за засилване на търговско-икономическите отношения и даване на нов импулс за тях. Утвърден е интерес за партньорство в хранително-вкусовата система, строителство, туризъм и други.

На финален етап на договаряне било и споразумение за ползване на сгради за дипломатическите представителства на двете страни, стана ясно още от отговора на Даниел Митов.

Той заяви, че се радва на интереса към Куба от страна на Народното събрание. България оценявала положително и предприетите от САЩ и Куба стъпки за възстановяване на отношенията. България приветства и съдейства за задълбочаване на отношенията и взаимодействието между страните от ЕС и тези от Карибския регион, увери още Митов.

Той отчете, че има макар и малко увеличение на стокообмена. Това показвало, че българската държава си е дала сметка, че трябва да се възползва в максимална степен от променящата се политическа среда.