В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна, това заяви пред БНР Бойко Рашков, вицепремиер и министър на вътрешните работи и уточни, че в България главният прокурор е абсолютно безконтролен.

"Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас - като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи".

Гешев за закона за Бюрото по защита - писан на коляно, а се оказал най-важният в държавата

Гешев за закона за Бюрото по защита - писан на коляно, а се оказал най-важният в държавата

Главният прокурор вижда риск за защитата на свидетелите срещу мафията

Той каза, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство. По думите му всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат.

"Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече", допълни той.

"Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона", категоричен е Рашков.

АМ "Хемус" била строителна илюзия, няма да е готова до 2024 г.

АМ "Хемус" била строителна илюзия, няма да е готова до 2024 г.

Държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия

Той подчерта, че всичко, което е установено като нарушения по строителството на "Хемус", ще бъде предоставено на прокуратурата.

"Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата", уточни Бойко Рашков.

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, "когато е започната магистрала "Хемус" и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона".

"Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? ... Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?", запита Рашков.

ДАНС и полицията влязоха в КЕВР
Обновена

ДАНС и полицията влязоха в КЕВР

Предполага се, че се проверяват документи за търговията на ток на енергийната борса

Според него правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин. заяви министър Рашков във връзка с акцията на ДАНС и МВР в КЕВР.

Той посочи, че към момента не може да съобщи информация от проверкитете.

По думите му тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и подчерта, че "тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък".

"От момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти. Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР", поясни той.