Проблемът със защитата на свидетелите е, че законът е писан на коляно, с бързане. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод решението на 46-ото НС в последния ден от съществуването си Бюрото по защита да премине към Министерството на правосъдието, съобщава БНТ.

По негови думи този закон, заедно със закона за бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга, отбеляза той.

Според него има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

Гешев припомни, че в парламента е заявил, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. "Отговорността от момента, в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 г. под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", коментира той.

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Дори би било добре Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна

Относно вчерашното твърдение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че главният прокурор е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, Гешев заяви, че уважава българските институции.

Той поясни, че избягва да коментира, защото войната в българските институции обикновено я плащат българските граждани с цената на бум на престъпността.

Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно, изтъкна обвинител номер едно.

С възмущението на ГЕРБ и ДПС Бюрото по защита окончателно бе преместено към МП

С възмущението на ГЕРБ и ДПС Бюрото по защита окончателно бе преместено към МП

В дискусията народните представители от БСП не взеха отношение

Той бе категоричен, че не се интересува какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

Според него, ако се окаже, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу него самия, това би било много тъжно за върховенство на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

Изявлението си Гешев направи на площад "Бански" в София, където присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България".

Инициативата за издигането на паметника е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Тя е в знак на признателност към заслугите на американския държавник за запазване на националния суверенитет и териториалната цялост на България следНьойския договор и Парижката мирна конференция.