"Основната вина за расистките прояви по време на мача с Англия е на политиците, институциите и на правителството". В това е убеден лидерът на АБВ Румен Петков, който коментира расистките обиди на част от зрителите по време на мача с Англия, след които председателят на Българския футболен съюз Борисов Михайлов подаде оставка.

Припомняме, оставката му беше поискана от премиера Бойко Борисов след участието му в Съвета по сигурността при президента един ден след двубоя на стадион "Васил Левски", при който България падна с 0:6 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Според Румен Петков расизмът в България е институционализиран.

Още от месец в английските медии предупреждавали, че в София щяло да има расистки изцепки, но премиерът не е взел мерки. Румен Петков недоумява защо хората с черни фланелки, на които е пишело - "No FIFA, No UEFA - No Respect" са били допуснати на стадиона. Той запита дали въпросните агитки имат същото поведение и по други мачове, като например на баскетболни или волейболни.

Голямата част от английската агитка се държала естествено - напиха се, набиха се и един за съжаление почина, посочи шефът на АБВ.

Румен Петков не знае колко от англичаните са арестувани за нарушаване на обществения ред. Той критикува СДВР, защото няма значение цвета на кожата щом се хулиганства по стадионите. Невзимането на мерки създава впечатление, че виждаме две категории публика - гостите и ние българите, каза още лидерът на АБВ.

Бившият вътрешен министър от Тройната коалиция е сигурен, че расисткият скандал е организиран. Според него няма как да не бъдем обезпокоени, че се налага омраза и ксенофобия, които добиват определени параметри в обществото и извеждат на протест големи маси от хора. Като пример Румен Петков даде протестите в ромските общности срещу Стратегията за детето.

Трябва да се видят къде са реалните причини за насаждането на този страх, призова шефът на АБВ.

"Основният елемент от кампанията на Джамбазки е багери и валяци в гетата. Когато обаче излиза кандидат-кмет с багерите и валяците за инструмент за разрешаване на въпроси, няма как да остави обществото спокойно", атакува Петков заместник-председателя на ВМРО.

Според него заплахите с ГДБОП не вършат работа.

Шефът на АБВ вижда и политически фигури, които са обвързани с премиера Бойко Борисов. От АБВ продължиха с критиките и заявиха, че премиерът Бойко Борисов не знае какви пари дава държавата и къде във футбола отиват те. От парите, които държавата дава, в професионалния футбол не влиза една стотинка. Държавата няма отношение към финансиране на националния отбор, а дава по над 1 млн. лева за детско-юношески футбол, критикува Петков.

Според него един от основни упреци към БФС трябва да бъде за допускането на чужденци в националния отбор, както и за това че не се развиват родните школи.

Румен Петков призова силовият министър Младен Маринов: "да не допуска неадекватното поведение на министър-председателя да злепоставя служби на МВР".

Петков дори се пошегува, че от АБВ-Радикали са направили собствено разследване, че виновен за провокацията на стадиона и състоянието на националния отбор по футбол е Владимир Путин.

"Това нелепо поведение на министър-председателя унизява българския спорт. Сега или трябва да разкрие Путин на свой ред, или да си хваща шапката и да си върви", завърши иронично Петков.

Припомняме, на 15 октомври, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а спортният министър обяви, че държавата къса с отношенията си с футболния съюз. Първоначално Михайлов нямаше намерение да се оттегля, но в късния следобед подаде оставка.

За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Премиерът беше категоричен, че акцията на ГДБОП е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.