Английският футбол трябва да си напише домашното, "преди да започнем да проповядваме" за расизъм, признава днес депутатът от Йоркшир и министърът на спорта Найджъл Адамс, съобщава "Йоркшир поуст".

Депутати от всички партии днес осъдиха расизма, насочена към отбора на Англия, докато играеха в България на квалификацията за Евро 2020, с призиви за санкции от УЕФА.

Но някои депутати също изразиха загриженост относно расизма у дома и липсата на многообразие във футбола, настоявайки, че в Англия има още какво да се направи.

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

Родните расисти в крайна сметка видяха унизителна загуба на България

Лейбъристът Анна Търли критикува "гнусната и ужасяваща проява" в България, преди да добави: "Вече се води голяма дискусия относно това как да приведем в ред собствената си къща. Все още има дълъг път, за да представим Англия като страна и като общество. В момента едва 13% от треньорския състав на ФА са чернокожи и от етнически малцинства, а само 5% са с ръководни роли. Как можем да очакваме младите хора на бъдещето да видят кариерата си във футбола, освен ако ФА не прилича повече на обществото, което представлява".

Министърът на спорта Найджъл Адамс, депутат от Торите, отговори: "Търли е абсолютно права и мога да кажа, че не само играчите са станали жертва на проявите снощи - имаше помощен персонал на ФА, оператори, които са цветнокожи, които са малтретирани, видимо треперещи, така че не са само играчите. Най-добрите модели за подражание, според мен, за разнообразието във футбола са онези великолепни играчи, които излязоха на терена снощи".

"Беше невероятно да видим колко разнообразен е футболният отбор на Англия и се надяваме, че ще вдъхнови много други мъже и жени, момичета и момчета от всякакъв произход да поемат пътя на националната ни игра", допълва той.

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз
Обновена

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз

Заради расистките изпълнения на родните агитки на вчерашния мач с Англия

Министърът на спорта в сянка Розана Аллин-Кан по-рано настоя, че УЕФА има задължение да действа и отбеляза: "Самите ние обаче не сме изключение от този проблем".

"За нас би било безотговорно да осъждаме поведението на феновете по целия свят, без да се обръщаме внимание на факта, че много играчи наистина са претърпели расистки атаки онлайн, от трибуните и в ежедневния си живот от ръцете на нашите собствени фенове", коментира тя.

Според Адамс, "трябва да свършим собственото си домашно, преди да започнем да проповядваме".

Kick It Out: Изхвърлете България от УЕФА

Kick It Out: Изхвърлете България от УЕФА

"Не може да има повече жалки глоби и частично затваряне"

Депутатът от консерваторите Гарет Джонсън обяснява пред на Камарата: "Вярно е, че имаме история с този въпрос в нашата страна, но там, където сме наблюдавали инциденти, обикновено полицията е била много сериозна в своите действия".

"Това, което беше особено разочароващо снощи е, че има малко доказателства, че българската полиция предприема действия срещу онези фенове, които участват в това гнусно поведение", допълва той.

Лейбъристът Чи Онвура постави въпрос кога ще се предприемат действия след последния инцидент в България.

"След мача в Черна гора през април предложих да заведем УЕФА в Европейския съд по правата на човека за многократно отказ да се осигури работна среда, свободна от расизъм и хомофобия за футболистите", обяснява тя.

"Какво ще ни отнеме, за да предприемем някакви действия", допълва тя.

Посланик Хопкинс оцени високо толерантността на българския народ

Посланик Хопкинс оцени високо толерантността на българския народ

Вицепремиерът Захариева проведе телефонен разговор с британския дипломат