След расистката проява, насочена към футболистите на Англия по време на квалификациите в България за европейско първенство, Kick It Out - най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени - излиза с изявление за изгонване на България от УЕФА.

"Отвратени сме от гнусната проява на расизъм срещу английските национали от страна на българските привърженици. Телевизионни кадри показаха маймунски звуци и нацистки поздрави. Поздравяваме Гарет Саутгейт, помощниците и играчите му, че докладваха тези обиди. Ние оказваме пълната си подкрепа към играчите, семействата им и всеки засегнат от тези ужасни сцени", пише организацията.

Те са "доволни, че протоколът е спазен от официалните лица, но УЕФА трябва да обясни защо играчите не бяха пратени в съблекалните по време на Стъпка 2, както е изрично упоменато в правилата на централата. Телевизионните кадри ясно показаха, че расистките обиди продължават и през второто полувреме и затова за нас е неприемливо, че Стъпка 3 не беше предприета. Този мач трябваше да бъде спрян!".

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

Родните расисти в крайна сметка видяха унизителна загуба на България

Според Kick It Out "сега е времето УЕФА да покаже лидерство и да предприеме мерки. От прекалено дълго време централата се проваля във взимането на адекватни мерки. Самият факт, че България вече приема този мач с частично затворени трибуни заради расизъм, показва, че санкциите на УЕФА не са адекватни".

По думите им, "не може да има повече жалки глоби и частично затваряне на трибуни. Ако УЕФА наистина иска да се противопостави на дискриминацията - и ако кампанията "Равната игра" наистина означава нещо - тогава трябва да последва отнемане на точки и изхвърляне на България от турнира".

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз
Обновена

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз

Заради расистките изпълнения на родните агитки на вчерашния мач с Англия