Английските медии категорично осъдиха расистките изстъпления, включително характерния нацистки поздрав и издаване на маймунски звуци, на част от българските запалянковци по време на снощния квалификационен мач между България и Англия на ст. "Васил Левски" за Европейското първенство през 2020 г. 

"Дейли Телеграф" излиза със заглавие с големи букви "Отвратително" по повод расистките изцепки на родните запалянковци. Спортната секция на "Дейли Мирър" зове с големи букви "ИЗХВЪРЛЕТЕ ГИ" на фона на снимки на родни футболни зрители с издигнати десни ръце в нацистки поздрав. Спортната секция на "Метро" излиза със заглавие с големи букви "ПРЕЗРЯНО". Друго издание излиза със заглавието "Англия разгроми расистите". "Гардиън" пише в заглавие "Срам в София". "Дейли Експрес" излиза със заглавие с големи букви "НЕУДАЧНИЦИ" на фона на снимка с фенове с вдигнати десни ръце в нацистки поздрав. "Дейли стар" пише "ЗАСРАМЕНИ" на фона снимки с българските неонацисти, имайки предвид унизителната загуба на българския национален отбор с шест безответни гола.

Мачът беше прекъсван на два пъти в 28-ата и 43-ата минута заради расистките изцепки. Англия спечели със съкрушителния резултат 6:0, като с победата затвърди първото си място в квалификационна група А.

Председателят на Английската футболна асоциация Грег Кларк присъства на мача на ст. "Васил Левски", като изтъкна, че действията на част от българските зрители са оставили редица играчи на Англия видимо разстроени.

"Чух ужасяващи расистки скандирания", каза той, допълвайки: "Наблюдавах група хора, всички в черно - около 50 от тях - които правеха политически фашистки жестове. Не можех да бъда сигурен, това беше на 100 метра, но изглеждаше ужасяващо."

Кларк е подчертал, че очаква европейската футболна централа УЕФА да направи задълбочено разследване на инцидента.

В изявление Английската футболна асоциация потвърди, че играчите на Англия са били подложени на "отвратителни расистки скандирания" и че това е "неприемливо на всяко ниво на игратата".

Защитникът на Англия Тайрън Мингс, който направи дебют като национален състезател, заяви, че играчите са решили като отбор на полувремето да продължат участието си в мача.

Английските медии припомнят, че ст. "Васил Левски" беше частично затворен за този мач, след като България беше наказана за расистко поведение на феновете по време на евроквалификациите срещу Косово и Чехия през юни.

Дните преди мача бяха доминирани от опасения от расистки изстъпления, като нападателят на Англия Тамии Ейбрахам заяви, че играчите ще бъдат готови да излязат от терена, ако срещу тях има расистки обиди.

Би Би Си припомня, че старши треньорът на България Красимир Балъков обвини Англия, че има по-голям проблем с расизма в сравнение с България.

Проблемната група български запалянковци, които бяха облечени в черни връхни дрехи с качулки - някои с покрити с кърпи или шалове лица - започнаха да напускат стадиона, след като мачът беше спрян за втори път.