С разгорещен спорзапочна дискусията по поредния данъчен закон в Народното събрание, предаде БНР.

Срещу въвеждането на плоския данък се обявиха депутати както от опозицията, така и от „Коалиция за България". Според тях радикалната данъчна реформа ще ощети най-бедните слоеве на обществото.

Двама депутати от „Коалиция за България" рязко се възпротивиха срещу въвеждането на плоския данък и премахването на необлагаемия минимум за всички видове доходи.
Николай Камов и Георги Близнашкибяха единодушни, че въвеждането на плоския данък няма да увеличи събираемостта на доходите.

„Плоският данък е изключително вреден, защото освобождава олигархията от отговорност пред обществото, в което натрупва своето благосъстояние. Плоският данък е н изключително вреден, защото разрушава тъканта на националната солидарност - онази солидарност, която ни прави членове на общност със споделени ценности и очаквания за бъдещето", заяви Георги Близнашки.

Според Николай Камов ще се влоши социалната справедливост.
Губещи са най-бедните, хората със свободните професии и с доходи под 450 лв.

„Плоското облагане практически зачерква направеното досега от тристранната коалиция и тласка системата в принципно нова, абсолютно непредсказуема посока", беше категоричен Камов.

Михаил Миков - председател на парламентарната група на „Коалиция за България" посочи, че в момента се провежда изключително идеологическа спекулация с това що е плосък данък. По думите му предложението на правителството е два пъти по-ниско от ДДС, така че трябва да се извади „плосък" от лексиката.

Румен Овчаровказа, че с премахването на необлагаемия минимум върху доходите само една група хора с доходи между 220 и 430 лв, доходи ще бъде засегната. От началото на следващата година тези хора ще бъдат компенсирани с еднократно повишаване на заплатите.

„Увеличаваме минималната работна заплата - 220 лв, така че за най-нискодоходната група няма проблем. Увеличаваме осигурителните прагове - с 26%", каза Овчаров.

По думите му най-важната цел на въвеждането на плоския данък е запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

Според министъра на финансите Орешарски въвеждането на плосък данък не стимулира най-богатите български граждани. По думите му 10% плосък данък облагодетелства средната класау нас и квалифицирания труд - доходите около 1000 лв и над 1000 лв.

„Най-богатата група български граждани плаща други данъци - данък печалба и данък дивидент",заяви Орешарски.