Когато всички имат нужда от Движението за права и свободи, ДПС откликва за национални приоритети. Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк.

По негови думи обаче се виждало поведение на токсичност към Движението, което той самият не разбира.

Разграничаването от ДПС и декларираното от различни политически сили нежелание да се коалират с тази партия Кючюк определи като "политическа перверзия".

Относно това дали има вариант ДПС да е част от управлението след изборите той увери, че партията има какво да предложи като реформи на българските институции, но управлението никога не било самоцел за ДПС. Кючюк обаче подчерта, че Движението е сериозна политическа сила, която има своята кадрова обезпеченост и разполага с необходимата експертиза и програмна готовност да реализира политиките си.

Малко вероятно било ДПС да влезе през парадния вход във властта

Малко вероятно било ДПС да влезе през парадния вход във властта

Според политолога Петър Чолаков нямало нищо чудно ГЕРБ и ДПС да са си дружки в следващия парламент

Според него е грешно да се смята, че аритметическите мнозинства ще могат да осигурят политически комфорт.

Той изрази мнение, че Националният план за възстановяване и устойчивост очертава недостатъци на българската икономика и им търси решение. В общ план обаче той залагал "на повече от същото", докато идеята според Кючюк е да има нов тип икономика и да се потърси скок в развитието.

По негови думи бъдещото изпълнение на плана не само от едно правителство е най-важният разговор в България.

Ще бъдем окончателно закачени на дъното, ако не участваме активно в процесите за възстановяване на Европейския съюз, категоричен бе евродепутатът.

Според него е безспорно силен ход Европейската комисия да инициира доставки на ваксини по едно и също време във всички страни членки на ЕС, както и да преговаря за ваксините срещу коронавируса от името на всички. В противен случай е щяло да има борба за ваксини.

Хамид: За ДПС това са най-важните избори от 1989 г. насам

Хамид: За ДПС това са най-важните избори от 1989 г. насам

Държавата трябва да се гради наново

Ваксинационният национализъм го избегнахме и това беше най-голямата и най-добрата новина от края на 2020 г., изтъкна Кючюк.

По негови думи ваксинационното покритие за Европа е около 3% за САЩ - над 9%, а за Великобритания - около 14%.

Той заяви, че от договорите с производителите на ваксини се вижда, че има добри намерения, но те не са достатъчни и трябва да има достатъчно ясно скрепени санкции.

Като пропуск на ЕК Кючюк изтъкна липсата на предвидимост за доставките на ваксините.