В деня, в който министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов стана баща за трети път, премиерът Бойко Борисов пожела повече деца на работниците от Годеч.

Той присъства на откриването на високотехнологична линия за производство на мощни светодиоди. В събитието взе участие и вицепремиерът.

„На собствениците, на хората, които работят тук, искам да пожелая това, което на колегата Цветанов му се случи тази нощ - трета щерка - София, да е жива и здрава. Така че освен бизнес, те са млади, да работят и по другата тема", пожела на работниците в завода премиерът, цитиран от Фокус.

Борисов каза още, че ако осветлението на София бъде заменено с подобно енергоспестяващо, градът ще спести 10-15 млн. лв. от бюджета.

„Всички ние, вместо да мислим само как да създадем нови енергийни мощности, всъщност можем именно с подобни стъпки - намаляване на тази енергоемкост, намаляване на течовете на енергия, да спестим колкото един реактор на Козлодуй", изтъкна премиерът. Той посочи, че в момента загубите по електропреносната система са 1000 мегавата. Това означава, че точно един реактор на АЕЦ „Козлодуй" работи само за загубите", отбеляза Борисов.

Съоръжението в завода е първо по рода си в България и ЕС.

Над 5 млн. щатски долара са инвестирани за новата линия от дружеството „Окта Лайт България" АД. За конструирането и производството на мощните светодиоди ще бъдат наети 26 високо квалифицирани специалисти, преминали специализиран курс на обучение.

Още 70 души ще бъдат ангажирани в производството на светодиодни осветители. Фирмата е първият български производител на мощни, ярки светодиоди за общо приложение. Светодиодите са високоефективни, енергоспетяващи и екологични продукти с продължителност на живот до 100 000 часа.

Световни експерти са изчислили, че те ще заместят класическите крушки и тази промяна трябва да приключи до 2016 г в целия свят. Пълната замяна на осветителните тела в домакинствата с енергоспестяващи ще намали разходите на електроенергия за осветление с 60% и емисиите на въглероден диоксид ще се редуцират с 30 млн.тона годишно.