Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза. Това реши правната комисия с приемането на промени в Закона за СРС-тата на второ четене.

Решението означава, че самото СРС вече няма да бъде основание извлечената от него информация да се счита за класифицирана. На практика в съдебна зала ще могат свободно да се четат данни от СРС-та, без обаче да се разкрива техническият способ или иначе казано средствата, чрез които информацията е добита.

Досега отварянето на вратите на съдебната зала по дадено дело ставаше след решение на съдията. Що се отнася до досъдебната фаза приетите законови промени ще позволят и на адвокатите да разполагат свободно с добитата информация.

До този момент защитата от тази гледна точка бе изключително затруднена, тъй като получаването на данните минаваше през тежка процедура на разрешително.

По време на дискусията тази промяна бе подкрепена от Върховния касационен съд и Адвокатурата, а МВР, ДАНС и Прокуратурата имаха своите резерви.

Министърът на Вътрешните работи Цветлин Йовчев прие декласифицирането в съдебна фаза, но защити твърдението, че в досъдебна би било по-добре информацията да остане класифицирана, тъй като може да бъде прихваната държавна тайна или част от информацията да е заплаха за националната сигурност.

Председателят на комисията Христо Бисеров уточни, че ако има друга причина, която да превърне част от информацията в държавна тайна, тя ще остане класифицирана, но самото използване на СРС за нейното добиване (на информацията, б.р.) вече няма да я превръща автоматично в такава.

Промените в закона за СРС-тата бяха втора точка от дневния ред на днешното заседание, които предизвикаха най-много дебати, а другите две точки - 1 и 3 бяха приети буквално за минути.

Първата точка се отнася до обсъждане за първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и бе приета с пълно единодушие - 6 гласа „за".

Третата точка пък представлява до изваждането на етиката от комисията по корупцията. Тя бе приета със 7 гласа „за" и един въздържал се от страна на народния представител от Атака Явор Нотев.