"2025 година е реалистична дата за разширяване на Европейския съюз в посока Западни Балкани. Нека да подкрепим страните-кандидатки и да сме искрени с тях. Гражданите на тези страни трябва да имат увереност, че когато изпълнят критериите, вратата за тях ще бъде отворена", коментира  вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред колегите си от региона и Вишеград.

Захариева участва във втора среща на външните министри във формата "Вишеград-4 плюс" и "Балкани-4 плюс" в местността Сунио край Атина. Във форума участват страните от Вишеградската група и четирите балкански държави-членки на ЕС (Гърция, България, Хърватия и Румъния). Като наблюдатели по време на срещата са поканени и шестте страни от Западните Балкани, които не са членки на ЕС, Словения и Кипър.

Министрите приветстват срещата в София и подкрепят изцяло практичните мерки за интеграция на региона, които ще съпътстват политическата подкрепа.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

Външният министър на Република Македония Никола Димитров коментира, че набраната подкрепа за страните от региона по време на Българското председателство ще има решаващ ефект за бъдещето на Балканите и че тази година ще реши съдбата им за поне едно десетилетие напред.

Първите дипломати се обединяват около мнението, че не бива Европа да се развива на две скорости. "България е против двойните стандарти като този при храните - нашите граждани не са второ качество. Друг пример за двоен стандарт е Шенген - България е изпълнила техническите критерии от 2011 г., но не е приета по политически причини", обясни Захариева.

Меркел иска Борисов да е медиатор за Западните Балкани

Меркел иска Борисов да е медиатор за Западните Балкани

Бойко Борисов и Петро Порошенко обсъдиха прилагането на Минското споразумение