ГЕРБ и ОП да не абдикират от спирането на войната по пътищата, призова представителят на Реформаторския блок Настимир Ананиев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ.

"В приоритетите им виждаме само изграждане на пътища, но не и реални мерки за спиране на корупцията по пътя, която се плаща с човешки животи." - констатира Ананиев пред телевизия "България он еър".

Според думите му, качеството на пътищата е от изключително значение, но е крайно недостатъчно за намаляване на жертвите по пътя.

"С промените в Закона за движение по пътищата, които направихме в 43-ото Народно събрание, дадохме възможност за ефективно използване на електронните фишове, създадохме предпоставки за увеличаване на събираемостта на глобите, което дисциплинира шофьорите, но продължавам да твърдя, че е необходим изцяло нов закон и очаквам да видя това в приоритетите на следващия председател на транспортната комисия в парламента." - коментира Ананиев.

Той отбеляза, че ефективен метод за намаляване на корупцията по пътя е използването на видеонаблюдение и електронни фишове - така се премахва човешкият фактор.

Поставянето на видеорегистратори във всички коли, закупени с публични средства, е друга мярка, която дисциплинира шофьорите.

"Една много активна група от българското общество, която иска нормалност в политиката, остана непредставена в парламента. Тази група е много чувствителна по актуалните теми в България и ще държи нейният глас да се чува." - подчерта представителят на РБ.

Той беше категоричен, че макар и извън парламента, Реформаторският блок няма да спре да дава решения на проблемите, засягащи обществото, и да бъде гласът на десните хора.

"За жалост в управленските приоритети не виждаме и нищо, засягащо развитието на малкия и средния бизнес. Ако ГЕРБ искат това правителство да е с десен профил, то това трябва да бъде водеща точка за тях." - допълни Ананиев.