По покана на Камарата на архитектите в България (КАБ - Стара Загора) беше представен проект за благоустрояване и паркоустрояване на физическата среда на Аязмото

Димитър Танев, водач на листата на Реформаторския блок в Стара Загора, благодари на гражданите на Стара Загора за пълната зала и интереса и за многобройните въпроси към проектантите.

Красиви думи, красиви слайдове и много неизвестни, посочи той. Не получиха отговор въпросите, колко дървета ще бъдат паспортизирани и колко ще бъдат изсечени. Ще има ли кафе автомати, царевичарници и дюнерджийници? Ще има ли нови атракциони тип "Дисни Ленд"?

"Само да припомня, че дядо Методий е свалил скъпоценните камъни от украсата на митрата си и ги е заменил с прости стъкълца. Със скъпоценните камъни е поръчвал разсади от Франция. А от френската оранжерия му изпратили подарък за парка - великолепен фонтан. Помним го, нали? Но само ние, по-възрастните.

Затова искам ясен отговор от общината и призовавам:

1. Незабавно публично да се оповестят количествените сметки, за да е ясно, какво ще се строи, колко дървета ще се изсекат и засадят и къде са предвидени комуникации за търговски и увеселителни съоръжения.

2. Общински съвет - Стара Загора на нарочна сесия да изнесе всички детайли, които не бяха оповестени, за да бъде и ясно кой ще понесе политическа отговорност в случай, че се промени съществено визията на създателя митрополит Методий Кусев за Аязмото.

3. Да се вземе и становище от старозагорска митрополия за проекта по обновяване на парка.

4. Общински съвет да приеме цялостна концепция за "Зелена Стара Загора" - и за "Аязмото", и за "Бедечка", и за "Бранителите на Стара Загора".

Аз напуснах обсъждането на предстоящия проект за реконструкция в парк "Аязмото" разочарован. Организаторите не успяха да обяснят какви са предвидените количествени сметки за броя на растителните видове, които ще се изсекат. До тук знаем, че има паспортизирани едва 2800 броя дървета. Колко трудно и финансово непостижимо е да се спре нелегалната сеч, да се организира видео наблюдението, да се премахнат безразборно поставени временни обекти (кафе автомати, бутки за царевица, палачинки и други), безобразните сергии на входа на парка до бариерата на Зоологическат градина.

Кой и как раздава тези разрешителни е друга тема. Само казвам, че такива не просто развалят европейския облик на града, а и съсипват микро бизнеса, който честно работи и плаща данъци."

*Платена публикация