Парламентарната група на Реформаторския блок определя като навременна и адекватна намесата вчера по овладяването на сблъсъците в Харманли. Това декларира от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленегорски.

Реформаторите настояват за изслушване на представителите на силовите структури - МВР, ДАНС и Министерство на отбраната, на закрити заседания на ресорните парламентарни комисии. Те настояват и за приемането на план за предотвратяване на такива издевателства и в други центрове в страната.

Зеленогорски посочи, че още вчера от РБ са излезли с позиция за бърза и решителна намеса от страна на държавата. Групата на реформаторите настоява още и за незабавно екстрадиране на виновните за бунта от България.

Терорист участвал в бунтовете в бежанския център в Харманли

Терорист участвал в бунтовете в бежанския център в Харманли

Румяна Бъчварова обясни, че ДАНС проверява участвалите в бунтовете

Найден Зеленогорски посочи, че ДАНС следва да установи има ли сценарий за избухването на безредици в държавата, а Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента да приеме пакет от мерки за предотвратяване на подобни инциденти.

Зеленогорски настоя да бъдат приети ускорено на второ четене антитерористичният и антикорупционните закони, както и да се довърши спешно изграждането на оградата с Турция.

Реформаторите настояха да се изпратят военни на границата и да се усили полицейският ресурс в местата с такива центрове за настаняване. От МВР следвало ежемесечно да докладват за изпълнението на мерките за сигурност в бежанските центрове и да осъществява засилен скрининг върху настанените мигранти.