Намираме се в ситуация, в която има море от обещания, море от популизъм. Има наддаване като на петъчен пазар. В тази ситуация целта на Реформаторския блок (РБ) е да върне разума в политиката. От нас няма да чуете обещания и включвания в това безумно надаване. Това заяви на брифинг ръководителят на предизборния щаб на Реформаторския блок Петър Москов.

Реформаторският блок се ангажира през програмата си да отговори на реалните въпроси, които вълнуват хората. Слоганът на предизборната ни програма, която ще бъде обявена официално в събота - 18 февруари, гласи: "Разум, родолюбие и развитие", заяви Москов.

Според реформаторите това са китовете, на които трябвало да се крепят доброто бъдеще и успехът на нацията. Програмата предвижда 10 въпроса и 10 кратки отговора, които показват по какъв начин държавата може да се движи напред.

Въпросите, на които от Реформаторския блок отговарят са:

Как да ограничим корупцията? Тук мерките, освен работещ антикорупционен закон, предвиждат и възможността публичните лица да бъдат записвани и филмирани, фотографирани при изпълнение на служебните си задължения. Според Москов това дава възможност на всеки един от нас като гражданин да бъде реалното оръжие срещу корупцията.

Друг въпрос е: "Как да осигурим честен изборен процес". Реформаторите се обявиха за изцяло машинно и електронно гласуване, изчистване на избирателните списъци и пропорционална система с мажоритарен елемент.

Относно болния за страната ни въпрос - как да реформираме правосъдието, реформаторите искат персонална отговорност, активно участие и развитие на общоевропейски правозащитни органи в това число на европейска прокуратура.

По въпроса как да подобрим образованието, реформаторите поискаха 4,5 % от БВП за сектора, стимулиране и квалифициране на отговорните съдии.

Д-р Петър Москов коментира още, че когато сравняваме самостоятелното управление на ГЕРБ с коалиционното управление на ГЕРБ и РБ, подкрепено от патриотите трябва да е ясно, че в образованието първата стъпка на ГЕРБ е била да намали процента от БВП с 400 млн.лв. за сектора, а първата стъпка на коалиционното правителство е било увеличение с 10% заплатите на учителите.

Относно въпроса как да запазим българската културна идентичност, мерките са свързани с разбирането, че културата не може да се развива само на пазарен принцип.

Модернизирането на здравеопазването преминава през премахване на търговията със здраве и строг контрол на разходването на средствата.

Електронно управление било ключът към решаването на въпроса как да намалим бюрокрацията.

Отговорът на въпроса как да увеличим доходите минавал през изпълнението на всички мерки и ускореното развитие на икономиката.

За проблема с мигрантите реформаторите настояват за пълно затваряне на границите за нелегално преминаващи.

Проблемът с чистата медийна среда можел да бъде решен с разкриване на реалните собственици на всички медии и прозрачност при финансирането им.