Проблемът е в рецидива. Това е втори път, в който наблюдаваме такъв вандалски акт. Това заяви пред bTV зам.-външният министър Георг Георгиев по повод изгореното българско знаме в Северна Македония преди дни.

Той изрази тревога от отсъствието на желание за справяне с проблемите, прехвърляйки го само в една посока, и адресирането единствено на България като отговорна за задълбочаването на отворения въпрос между двете страни, което според него е погрешно.

Георгиев подчерта, че приоритет на външната ни политика е отношенията със Северна Македония да се развиват. "Демонстрирали сме нашата воля, много ни се иска същото да го видим и от колегите там. Смятам, че реакцията след второто изгаряне на българския флаг ще бъде много показателно", заяви той.

Джамбазки за изгореното ни знаме: Още ли се чудите защо България спря С. Македония за ЕС?

Джамбазки за изгореното ни знаме: Още ли се чудите защо България спря С. Македония за ЕС?

Това е небивал варварски акт срещу български национален символ, гневен евродепутатът

По негови думи силата, с която ще се проведе едно евентуално разследване, както и наказанията, които ще бъдат наложени, биха били показателни за тяхното желание страните ни да вървят в правилната посока заедно.

Зам. външният ни министър подчерта, че никога страната ни не е имала нищо против със самоопределянето на народа на която и да е държава. Ние искаме обаче историческите факти да бъдат съблюдавани такива, каквито са.

Посланикът ни в Скопие: До 5 г. затвор може да получи човекът, изгорил българското знаме

Посланикът ни в Скопие: До 5 г. затвор може да получи човекът, изгорил българското знаме

Можеше да отбележим 29 г. от признаване на Северна Македония

Относно предстоящите избори той заяви, че дали ще се проведат на 28 март, или на 4 април няма особена разлика. Не станало обаче ясно каква е разликата за президента.

Според Георгиев за седем дни епидемичната обстановка няма да се промени особено или да настъпи някакво друго съществено събитие. По негови думи диалог е трябвало да се проведе предварително.

"Имаше консултации, които обаче показаха пълния разрез, който президентската институция има с абсолютно всички политически партии. Не си спомням нито един участник в тези консултации да опонира на датата 28 март. Впоследствие обаче тя беше сменена", отбеляза Георгиев.