Очакваме резултати от разследването за изгореното българско знаме в Република Северна Македония. За съжаление, този случай е повторение на нещо, което се случи на 20 ноември в Скопие, където беше също изгорено българското знаме. Това заяви посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов пред БНТ.

"Доколкото разбираме от днешната реакция на МВР, издирва се лицето, което го е направило. И то е заплашено с една до пет години затвор, каза посланикът и допълни, че след като македонският президент Стево Пендаровски е осъдил проявата, това би трябвало да се чуе в цяла Северна Македония.

Президентът е най-висшата функция в държавата. Той е олицетворението на държавата, така че се надяваме много от неговите думи да произтекат действия на изпълнителната власт по откриване на извършителите, каза посланик Ангелов.

В репортажи на македонски телевизии от Карнавала във Вевчани се виждат кадри и с други антибългарски прояви. На част от тях дори се осмива жеста на страната ни да съдейства на Република Северна Македония да получи ваксини срещу Ковид-19. Има и сцени, които са повлияни от повратен прочит на историята от времето на Втората световна война.

Тези събития са в навечерието на 29-тата годишната от признаването на независимостта на бившата югорепублика от страната ни. На 15 януари 1992 г. България първа призна, че югозападните ни съседи са независима държава.

Това може би щеше да бъде повод да го отбележим, ако не беше вчерашния инцидент със запалването на българското национално знаме по време на фестивала във Вевчани, каза посланик Ангелов.

Антибългарските прояви край Вардар, езикът на омразата и превратният прочит на общата история са в основата на проблемите в отношенията между София и Скопие. Това е причината България да забави започване на преговори по рамката за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Между двете държави продължава да тече активен диалог.

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме в Северна Македония

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме в Северна Македония

Днес стават 29 г. от както България първа в света призна Македония

Припомняме, Българското знаме беше изгорено по време на карнавал във Вевчани, Република Северна Македония. Вевчани се намира в югозападната част на Република Северна Македония и досега там не е имало антибългарски прояви. До момента на фестивала, където се видя, че група участници изгарят българския флаг.

Карнавалът във Вевчани е тридневен. Вчера е бил краят на събитието, когато по традиция се горят карнавалните маски. Около 15 часа обаче, в центъра на селото пламва знамето на Република България. Информационният сайт "Алсат" разпространява снимка от случая.

Припомняме, по-рано днес македонският президент Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме.

Вчера българският посланик в Скопие Ангел Ангелов също изрази своя протест. На фестивала във Вевчани по традиция се палят маски и се гонят злите сили.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български, предаде МКД.

Джамбазки за изгореното ни знаме: Още ли се чудите защо България спря С. Македония за ЕС?

Джамбазки за изгореното ни знаме: Още ли се чудите защо България спря С. Македония за ЕС?

Това е небивал варварски акт срещу български национален символ, гневен евродепутатът