Грозно, долно, брутално и гротескно посегателство срещу българското, поредното доказателство "вадещо очите" за яростни агресивни антибългарски настроения, подхранвани умишлено. Това заяви в своя позиция евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод изгореното българско знаме на карнавал в село Вевчани в западната ни съседка.

Той определи извършеното като "небивал варварски акт" срещу български национален символ.

Джамбазки е категоричен, че няма да допусне оскверняването на национални символи, както и всеки друг израз на омраза. Той настоява за незабавна реакция от страна на Скопие.

Евродепутатът заяввява, че всички членове на Европейския парламент ще бъдат уведомени за поругаването на българското знаме.

Той отправя и запитване към Европейската комисия и лично към комисаря по разширяването Оливер Вархели ще вземе ли предвид ЕК тези действия и какво ще предприеме по случая.

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме в Северна Македония

Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме в Северна Македония

Днес стават 29 г. от както България първа в света призна Македония

По негови думи по време на целия карнавал в Северна Македония е имало антибългарски провокации, организирани от две групи, завършили с демонстративното изгаряне на поне две български знамена пред стотици хора.

"За всички, които все още търсят отговора на въпроса защо България спря Република Северна Македония по пътя и към Европа - ето Ви реален образец за проявление на омраза", подчертава Джамбазки.

Той изразява недоумение колко още примери трябва нагледно да се покажат, за да стане ясно, че такава Македония не може да има място нито в ЕС, нито в цивилизования свят.

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

За пореден път се стига до подобни вандалски акции

Припомняме, по-рано днес македонският президент Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме.

Вчера българският посланик в Скопие Ангел Ангелов също изрази своя протест. На фестивала във Вевчани по традиция се палят маски и се гонят злите сили.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български, предаде МКД.