Изгарянето на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е категорично и осъдено. Сред съседите е необходимо изграждане на доверие, разбиране и уважение. Това написа в своя фейсбук профил президентът на РС. Македония Стево Пендаровски.

Изгарянето на българското знаме в Македония стана в навечерието на 29-тата годишнина от признаването на Македония. България бе първата държава в света, която я призна.

От Външното министерство на Македония също осъдиха запалването на българското знаме на карнавала във Вевчани, оценявайки го като ущърб към държавата.

Вековната традиция не бива да бъде засенчена от действия, които омаловажават или вредят на народи, държави, особено на нашите съседи. Осъждаме паленето на знамето на Р България на карнавала във Вевчани, което не само уронва престижа на Карнавала тук, но и нанася вреда на отношенията на РС. Македония. Това бе написано на фейсбук профила на Външното министерство на Македония.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Припомняме, вчера българският посланик в Скопие Ангел Ангелов изрази своя протест. На фестивала във Вевчани по традиция се палят маски и се гонят злите сили.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български, предаде МКД.

"Само политически аматьор може да постави на дневен ред историческите събития на Балканите, за да може страната да продължи напредъка към Европейския съюз.